Werken aan duurzame energievoorziening Wieringerwerf

11 juli 2016 00:00

Op particulier initiatief worden in Wieringerwerf vier windmolens gerealiseerd, die vijf oude exemplaren van windpark Wagendorp gaan vervangen. BAM Infra Speciale Technieken brengt de fundaties voor de nieuwe windmolens aan, in opdracht van de firma H4A.

Meer duurzame energie
In de Wieringermeerpolder waait het bijna altijd; de ideale plek voor een maximale energie opbrengst voor windmolens. De bestaande 46 meter hoge windturbines, die in 1995 zijn gerealiseerd, naderen het einde van hun technische en economische levensduur, en worden afgebroken na voltooiing van de nieuwe molens. De nieuwe windmolens worden zo’n 80 meter hoog en gaan daarmee een grotere opbrengst aan duurzame energie leveren.

Specialisten
Met een team van vier medewerkers heeft BAM Infra Speciale Technieken in ongeveer 2 ½ week tijd alle 96 palen voor de fundaties geheid. Uitvoerder Mike Bel vertelt: ‘Vanwege de planning van het project was het voor de opdrachtgever van belang dat de fundatie op tijd gereed was. Het specialistische team dat hier ingezet is, werkt vaker samen en is zodoende volledig op elkaar ingespeeld. Mede daardoor konden wij snel handelen en hebben we deze opdracht voor H4A efficiënt gerealiseerd.’ H4A is inmiddels gestart met het storten van het beton, waarna de windmolens geplaatst kunnen worden.

Indrukwekkend
Per windmolen zijn 24 vibropalen aangebracht met een lengte van 26,76 meter en een diameter van zo’n 45 cm. De palen worden tot een diepte van -31,50 meter tot aan de zandplaat in de grond aangebracht. Ondankbaar werk, want straks onzichtbaar voor de buitenwereld? Integendeel, de mannen uit het team van Mike zijn juist trots op hun werk: ‘Wij leggen de basis. Zonder gedegen fundatie zou er bovengronds ook niets gebouwd kunnen worden.’

Het is een indrukwekkend proces: eerst wordt met de kraan (Hitachi CX 700) een stalen holle buis de grond in geheid. Vervolgens laat men de wapening hierin zakken, waarna de buis gevuld wordt met beton. Direct daarna wordt de stalen buis voorzichtig door de kraan weer omhoog getrokken, zodat de betonnen paal voorzien van wapening in de grond achterblijft. Dit proces wordt doorlopen in ongeveer 45 minuten en herhaalt zich 24 keer per windmolen, voor het gehele project dus 96 keer.

Specialistisch precisiewerk, waarmee onze collega’s een mooie bijdrage leveren aan duurzame energievoorziening in de Wieringermeerpolder.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Mike Bel, uitvoerder BAM Infra Regio Civiel, mike.bel@bam.nl